Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Η Ελλάς των λαμόγιων

 
 
Οι "ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΥΠΟΥ" θα προσπαθήσουν να αναδημοσιεύουν ενδιαφέροντα άρθρα συναδέλφων από όλο το φάσμα του τύπου, για ενημέρωση και γόνιμο διάλογο
 
Η Ελλάς των λαμόγιων
 
Του Άγγελου Μανταδάκη από την Αυγή
  • Υπάρχει κίνδυνος να συγκροτηθούν γύρω από την εξουσία και στο όνομά της παράκεντρα εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων ή επιμέρους κοινωνικών ομάδων
Τρεις μήνες τώρα -όσο δηλαδή και η θητεία της κυβέρνησης-, στη χώρα έχει εξαπολυθεί ένα πρωτόγνωρο κυνήγι μαγισσών. Μόνο που στη θέση των μαγισσών τα πλήθη ζητούν να συλληφθούν και να παραδοθούν στην πυρά τα παντός είδους και απόχρωσης λαμόγια που κυκλοφορούν ασύδοτα και λυμαίνονται τον τόπο επί δεκαετίες.
Αναζητώντας στα λεξικά τη λέξη λαμόγιο με παρέπεμψαν στην ιταλική λέξη la moglie, που σημαίνει σύζυγος. Η αναφορά μάλιστα στη Νάπολη είναι χαρακτηριστική: Οι Ιταλοί χαρτοπαίκτες που κέρδιζαν στα χαρτιά μεγάλο ποσό και ήθελαν να την... κάνουν, επικαλούνταν τη γυναίκα τους που θα τους ψάχνει και την έκαναν κοπάνα. Τους αποκαλούσαν λαμόγιες.
Στον Τσιφόρο το λαμόγιο ταυτίζεται με τον αβανταδόρο. Πρόκειται για τους συνεργάτες των παπατζήδων, που παρίσταναν τους πελάτες και μάλιστα ενθουσιώδεις που τάχα το παιχνίδι δεν το ήξερε καλά ο παπατζής και του τα έπαιρναν.
Τι είναι λοιπόν το λαμόγιο; Κάθε Έλληνας έχει δώσει τον δικό του ορισμό. Με βάση την κοινωνική του καταγωγή, την οικονομική του θέση, το στενό του οικογενειακό ή επαγγελματικό περιβάλλον, τις βλέψεις του για το μέλλον, τη διασύνδεσή του με την εξουσία, τη ζήλια και τον ανταγωνισμό του με τους άλλους.
Έτσι, με αφορμή τις αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, αποκαλύφθηκαν πληθυσμοί λαμόγιων να έχουν παρεισφρήσει σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής. Δύσκολα να βρεις πρόσληψη, διορισμό ή τοποθέτηση σε δημόσια θέση που να μην προκαλέσει μικρή έως μεγάλη θύελλα ενστάσεων και διαμαρτυριών, μέχρι και εκδηλώσεις ιερής αγανάκτησης. Βέβαια το μεγάλο τσουνάμι των εκδηλώσεων αντίρρησης προέρχεται από τον χώρο των τεχνών και της διανόησης, όπου είναι γνωστό ότι ουδείς αναγνωρίζει έτερον -πλην του ιδίου- ως ανώτερον ή ίσον σε ικανότητες . Και αν ακόμα κανένας αναγνωρίσει την αξία, έρχεται η απάντηση, καθαρή και πληρωμένη: "Λαμόγιο στηρίζει Λαμόγιο..".
Πολλές φορές που βρίσκομαι σε οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλους μαζικούς χώρους παρακολουθώ ανθρώπους να επαναλαμβάνουν την καταγγελία δέκα με είκοσι φορές. Ρώτησα κάποιους καλούς μου συντρόφους τι ακριβώς χρεώνουν στο εν λόγω λαμόγιο και δυσκολεύτηκα να καταλάβω. Ήταν στο βαθύ ΠΑΣΟΚ, ήταν στο ρηχό ΠΑΣΟΚ, ήταν στους μηχανισμούς, δεν ήταν δκός μας... Αν μάλιστα το όνομα είναι ηχηρό, τότε το θέμα γεμίζει όλο μας το Σαββατοκύριακο..
Η κοινωνία βγάζει τις ανασφάλειές της. Η Αριστερά τις δικές της. Πώς είναι δυνατόν ο Τσίπρας να επιλέγει όλα τα λαμόγια για να στηρίξει την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός της Αριστεράς. Πέρασε κιόλας στην άλλη όχθη;
Όλα αυτά δεν έχουν νόημα αν τα πάρει κανένας μονοσήμαντα. Δεν υπάρχει μόνο μια κοινωνία και ένας κόσμος που έχει παραξενέψει και βλέπει παντού λαμογιές. Υπάρχει και ο κίνδυνος να συγκροτηθούν γύρω από την εξουσία και στο όνομά της παράκεντρα εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων ή επιμέρους κοινωνικών ομάδων, αν δεν υπάρξει ένα αποτελεσματικό και όχι προσχηματικό σύστημα ελέγχου. Ήδη η μυρωδιά ενός τέτοιου κέντρου - παράκεντρου μάς ενοχλεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου