Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Τι προτείνουν οι Εργάτες Τύπου

Τι προτείνουν οι
ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΥΠΟΥ

                        ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΠΗΤ

-          Να ανοίξουμε το σωματείο σε νέα μέλη, στους συναδέλφους που δουλεύουν με «γκρίζες» και «μαύρες» σχέσεις εργασίας, στο Διαδίκτυο και όχι μόνο, καθώς και σε συναφείς ειδικότητες.
-          Να απλοποιήσουμε περαιτέρω τις προϋποθέσεις εγγραφής νέων μελών, δυνατότητα που δίνει το νέο καταστατικό, το οποίο πρέπει να ψηφιστεί επειγόντως.
-          Να πάμε εμείς στους χώρους εργασίας και όχι να περιμένουμε να έρθουν να μας βρουν οι συνάδελφοί μας. Να απαιτήσουμε να γίνουν πάλι συνελεύσεις στα μαγαζιά. Να σπάσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία σε αυτό το κρίσιμο σημείο! Ειδική καμπάνια για εγγραφή στο σωματείο των συναδέλφων μας του Διαδικτύου.
-          Η νέα διοίκηση της ΕΣΠΗΤ να επικεντρωθεί στο μείζον, που είναι πώς θα βάλουμε και πάλι σε κίνηση τα μέλη μας, πώς θα εμφυσήσουμε και πάλι το πνεύμα της συλλογικότητας, της αντίστασης. Να προετοιμαστούμε για κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα (π.χ. ασφαλιστικό, απληρωσιά, καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων κ.λπ.) και στοχευμένες καμπάνιες ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τον εργασιακό μεσαίωνα που κυριαρχεί στα περισσότερα μαγαζιά.
-          Επείγει να αποκτήσει το σωματείο εσωτερική ζωή. Ημερίδες, συζητήσεις, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, όλα αυτά και άλλα πολλά είναι απαραίτητα για να αισθανθούν τα μέλη μας ότι το σωματείο είναι το σπίτι τους!
-          Να συσφίξουμε τις σχέσεις μας όχι μόνο με άλλα σωματεία του χώρου μας αλλά γενικά με το οργανωμένο εργατικό κίνημα.


ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

-          Να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις δομές αλληλεγγύης της ΕΣΠΗΤ, τόσο υλικά όσο και σε άλλα επίπεδα, μιας πιο ενεργητικής αλληλεγγύης, αλλά μόνο για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
-          Να δούμε τα οικονομικά της Ένωσής μας με άλλο μάτι. Αφ’ ενός να χρησιμοποιήσουμε το ταμείο μας για να κάνουμε την ΕΣΠΗΤ πιο ζωντανή, πιο διεκδικητική, πιο ισχυρή απέναντι στους εργοδότες, αφ’ ετέρου να βρούμε νέους τρόπους οικονομικής ενδυνάμωσης του σωματείου, π.χ. εκδηλώσεις.
-          Να πυκνώσουμε την επικοινωνία με τα μέλη, με διάφορες μορφές, να τα ενθαρρύνουμε να απευθύνονται στην Ένωση και να θέτουν ιδέες και προτάσεις. Να προχωρήσουμε, επιτέλους, σε ένα εφημεριδάκι της ΕΣΠΗΤ και σε μια αναβαθμισμένη ιστοσελίδα, με πολύ περισσότερα θέματα.
-          Να εμπλέξουμε τους άνεργους συναδέλφους σε διάφορες δραστηριότητες του σωματείου και να δουλέψουμε για την ίδρυση μαζικής Επιτροπής Ανέργων, ώστε να αποκτήσουν φωνή οι ευρισκόμενοι στη δυσχερέστερη θέση συνάδελφοί μας.
-          Επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα προ του μνημονίου επίπεδα, με προοπτική την αύξησή του, επέκταση για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους ανέργους. Καμιά φορολογία στους ανέργους, δωρεάν μετακίνηση, μείωση στο ελάχιστο των λογαριασμών ΔΕΚΟ.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ

-          Όλοι μιλάνε για αυτό, αλλά κανείς δεν λέει πώς μπορεί να γίνει. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι δεν θέλουν να γίνει, για να μην απειληθούν τα οφίκιά τους και τα προνόμιά τους. Όμως, είναι ο μόνος δρόμος για να γίνουμε ισχυροί απέναντι στους εργοδότες!
-          Να προωθήσουμε δυναμικά την υπόθεση του ενιαίου συνδικάτου Τύπου με δύο τρόπους: α) ένας γύρος μεγάλων συνελεύσεων όλου του κλάδου σε κατάλληλο, μεγάλο χώρο, για να εκφραστεί η βούληση της βάσης και να ασκηθεί πίεση στις γραφειοκρατίες. β) Εκλογή από αυτές τις συνελεύσεις ενός μεταβατικού συντονιστικού δια-σωματειακού οργάνου, που θα αναλάβει να προετοιμάσει αυτό το μεγάλο εγχείρημα.
-          Όχι στη λογική της «δημοσιογραφικής ένωσης». Ο ομοιεπαγγελματικός συνδικαλισμός δεν έχει μέλλον. Όλοι όσοι δουλεύουμε σε μια επιχείρηση Τύπου και ΜΜΕ να είμαστε στο ίδιο συνδικάτο.


ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ & ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

-          Επιστροφή τώρα στις προ του μνημονίου κλαδικές αμοιβές, με όλα τα κλιμάκια, τα επιδόματα και τις ωριμάνσεις. Επαναφορά τώρα του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ, σαν εφαλτήριο για τη διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων.
-          Επαναφορά τώρα του καθεστώτος της συλλογικής διαπραγμάτευσης των αμοιβών μας. Είναι ιερό δικαίωμα της εργατικής τάξης. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων.
-          Απαγόρευση της υποκατάστασης μισθωτής εργασίας από ΔΠΥ ή απόδειξη δαπάνης. Απαγόρευση παντού και ειδικά στα ΜΜΕ της εκ περιτροπής εργασίας. Απαγόρευση της μεσαιωνικής «ενοικίασης εργαζομένων».
-          Μέτρα κατά της «μαύρης εργασίας», βαριές ποινές στους εργοδότες για αυτές τις περιπτώσεις. Απαγόρευση λειτουργίας οποιασδήποτε εταιρείας Τύπου και ΜΜΕ χωρίς συντάκτες.
-          Ειδικά στο Διαδίκτυο, να μπει τέλος στις συνθήκες υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων και τη γενικευμένη ανομία. Υπαγωγή των αντίστοιχων εταιρειών στο ίδιο καθεστώς που ισχύει για τα συμβατικά ΜΜΕ και πλήρης ασφαλιστική, εργασιακή και συνδικαλιστική κάλυψη των εργαζομένων σε αυτές.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

-          Ένα ενιαίο κύριο ταμείο και ένα ενιαίο επικουρικό ταμείο για όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Όχι «επαγγελματικά ταμεία», όχι σε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, όχι στην κατάργηση του κοινωνικού της χαρακτήρα.
-          Επαναφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, των ιατροφαρμακευτικών-προνοιακών-συνταξιοδοτικών παροχών στην προ του μνημονίου περίοδο, σαν εφαλτήριο για περαιτέρω κατακτήσεις. Να δοθούν πίσω τα κλεμμένα από τα ταμεία μας!
-          Να υπάρξει επιτέλους μελέτη για τις επαγγελματικές ασθένειες του κλάδου (που είναι πολλές και σοβαρές) και να διεκδικηθούν ειδικές πρόνοιες και καλύψεις για αυτές. Άμεση παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε πολλά μαγαζιά του Τύπου.


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

-          Να επιβάλουμε να πληρώσουν τώρα οι μεγαλοεκδότες τα εκατομμύρια που χρωστούν στους εργαζομένους τους, τα ταμεία μας και το Δημόσιο, είτε έχουν βάλει λουκέτο στις επιχειρήσεις τους είτε όχι. Αν οι εταιρείες τους δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, να πληρώσουν από την προσωπική τους περιουσία. Αυστηροποίηση (και κυρίως εφαρμογή) των ποινών για μη καταβολή δεδουλευμένων, δώρων, αποζημιώσεων, ασφαλιστικών εισφορών, όπως και για μη απόδοση αγγελιοσήμου. Να καταργηθούν οι οφσόρ εταιρείες και να απαλλοτριωθεί η περιουσία τους.
-          Να μπει φρένο στη δυνατότητα των εκδοτών να μετακινούν τίτλους (εμπορικά σήματα) σε εταιρείες-«φαντάσματα».
-          Να καταργηθεί κάθε «παραθυράκι» που επιτρέπει σε εκδότες που έχουν διαπράξει δόλιες χρεοκοπίες ή έχουν αφήσει απλήρωτο το προσωπικό τους να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.
-          Καμιά κρατική επιδότηση, άμεση ή έμμεση, σε μεγαλοεκδότες, απαγόρευση συμμετοχής τους σε δημόσια έργα ή δημόσιους θεσμούς.
-          Να πληρώσουν τώρα τα ιδιωτικά κανάλια για τις συχνότητες και τις άδειες τους, αλλιώς να τους αφαιρεθούν. Οι συχνότητες και το ψηφιακό σήμα είναι δημόσια αγαθά και πρέπει να διατίθενται με μόνο κριτήριο το συμφέρον του ελληνικού λαού, της πραγματικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας του.


ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

-          Θέσεις εργασίας για συντάκτες σε δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ.
-          Να ενθαρρυνθεί από την πολιτεία, νομικά και με άλλους τρόπους (π.χ. φορολογικά), αλλά και από το σωματείο μας, η δυνατότητα ίδρυσης συνεργατικών/αυτοδιαχειριστικών ΜΜΕ, σαν μια έστω και συμπληρωματική διέξοδο από τη δυσθεώρητη ανεργία του κλάδου.
-          Επιδοτούμενη επιμόρφωση των δημοσιογράφων και των συναφών κλάδων αλλά από δημόσιους φορείς και όχι μέσα από ιδιωτικά ΚΕΚ. Όχι προγράμματα ΕΣΠΑ που καταλήγουν σε τσέπες εργοδοτών και ιδιωτών «μεσαζόντων». Καμιά εμπλοκή των σωματείων σε τέτοια προγράμματα.
-          Να καταργηθούν οι τυποκτόνοι νόμοι, να κατοχυρωθεί με νέο νομοθετικό πλαίσιο η ελευθερία του δημοσιογράφου στην άσκηση των καθηκόντων του έναντι του κράτους, των εργοδοτών και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.
-          100% δημόσια ΕΡΤ, χωρίς άμεση ή έμμεση εμπλοκή ιδιωτών, με αποφασιστικό ρόλο των εργαζομένων και των ενώσεών τους, ανοιχτή στην κοινωνία, πολυφωνική, που θα υπερασπίζεται την ελευθερία της άποψης και του λόγου. ΕΡΤ που θα προωθεί ποιοτικό πρόγραμμα, για την πραγματική ενημέρωση του ελληνικού λαού και την πολιτιστική αναβάθμισή του.


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΤΗ ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ-ΤΡΑΠΕΖΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

-          Να καταργηθούν τώρα όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, να αποκατασταθούν πλήρως τα βασικά δημοκρατικά, εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματα του εργαζόμενου ελληνικού λαού.
-          Άρνηση-μη πληρωμή-διαγραφή του δημόσιου χρέους, που δεν το δημιούργησαν ούτε επωφελήθηκαν από αυτό ο εργαζόμενοι, αλλά οι μεγαλοεπιχειρηματίες και το πολιτικό τους προσωπικό.
-          Λεφτά για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, μισθούς και συντάξεις, για τις ανάγκες των εργαζομένων και την παραγωγή, όχι για παρασιτική κερδοσκοπία των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.
-          Κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των στρατηγικών επιχειρήσεων, πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης με δημόσιες επενδύσεις, κεντρικό σχέδιο και εργατικό έλεγχο.


Συνάδελφοι, οι διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας θα σφυρηλατηθούν μόνο μέσα από την πάλη, τη συλλογικότητα, τη συμμετοχή. Γι’ αυτό να συσπειρωθούμε όλοι στο σωματείο μας και ο καθένας να συνεισφέρει όπως μπορεί στην κοινή προσπάθεια.


Εκλογές ΕΣΠΗΤ 12-13 Ιουνίου 2015

Ψηφίζουμε
ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΥΠΟΥ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου