Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

2η Συνεδρίαση του νέου ΔΣ της ΕΣΠΗΤ: Μια σημαντική πρόταση για την ασφάλιση συναδέλφων



Συνεδρίασε χθες , Τρίτη 22 Ιουνίου το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ. Αυτή τη φορά συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της ΔΑ-ΕΚΔ που είχαν αποχωρήσει κατά τη συγκρότηση του.

Από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η συγκρότηση των λοιπών οργάνων της ΕΣΠΗΤ και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ το οποίο δεν μπόρεσε να συγκροτηθεί και αν λειτουργήσει κατά την προηγούμενη περίοδο. Θα σταλεί σχετική επιστολή στα μέλη μας.
Αποφασίστηκε να συμμετέχουν στο νέο Μεικτό Συμβούλιο και εκπρόσωποι των ανέργων, των συναδέλφων ππου εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και όσων εργάζονταν σε συγκροτήματα τύπου και έντυπα που έχουν κλείσει (π.χ. Λυμπέρης, Επενδυτής κ.α.)

Το θέμα που απασχόλησε ιδιατέρως, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα που επισημάναμε ως Εργάτες Τύπου αφορούσε στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και στο άρθρο 20 προβλέπει την ασφάλιση δημοσιογράφων γραφείων τύπου αθλητικών ομοσπονδιών στο ΤΣΠΕΑΘ κάτιο που μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν.
Η πρώτη πρόταση που τέθηκε είναι στο άρθρο αυτό αν περιληφθεί και το ΤΑΙΣΥΤ κάτι στο οποίο συμφώνησαν όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ.
Μετά και από σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΣΠΗΤ κατατέθηκε προς ψήφιση πρόταση των Εργατών Τύπου βάσει της οποίας θα μπορούν να ασφαλίζονται στο ΤΑΙΣΥΤ συνάδελφοι που εργάζονται σε Γραφεία Τύπου Φορέων, Σωματείων και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου -κάτω από τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και για τα Γραφεία Τύπου των κρατικών υπηρεσιών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Δημοσίων Επιχειρήσεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των γραφείων τύπου των πολιτικών κομμάτων.


Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε από το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ, αλλά καταψηφίστηκε από τους εκπροσώπους της ΔΑ-ΕΚΔ


Το όλο ζήτημα είχε συζητηθεί και πριν τις εκλογές μετά από επιστολή συναδέλφου, η οποία επεσήμανε το πρόβλημα.

Ως Εργάτες Τύπου δεν ήταν δυνατόν να στηρίξουμε διακρίσεις εις βάρος συναδέλφων και να έχουμε μέλη "δυο ταχυτήτων"

Μας είναι αδύνατον να κατανοήσουμε τη λογική ότι μπορεί να ασφαλίζεται στο ΤΑΙΣΥΤ συνάδελφος που έχει διοριστεί από το Κόμμα του στο Γραφείο Τύπου του και όχι ένας συνάδελφος που εργάζεται στο Γραφείο Τύπου π.χ. του Μουσείου Μπενάκη.

Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν οποιαδήποτε παράταξη που εκπροσωπεί συναδέλφους να θέτει προσκόμματα στην ασφάλισή τους στο ταμείο μας.

Τέλος στο ΔΣ συζητήθηκε το ζήτημα της συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο για τη μελέτη τηςισοτρίας του περιοδικού τύπου. Για το θέμα αυτό έχει συγκροτηθεί επιτροπή που θα αναλάβει τις επαφές και την επεξεργασία σχετικών προτάσεων.

Επίσης καθώς μέλη της ΕΣΠΗΤ μετέχουν στο ΔΣ της ΟΣΔΕΛ προτάθηκε από τους Εργάτες Τύπου να γίνει σχετική ενημέρωση για τα όσα προβλέπονται σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των συναδέλφων

ΚΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου