Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Οι θέσεις των Εργατών Τύπου εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)

Αποτέλεσμα εικόνας για καντίνσκι

Οι θέσεις των Εργατών Τύπου
εν όψει των εκλογών
για την ανάδειξη αντιπροσώπων για την
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)

Αποτέλεσμα εικόνας για εργατες τυπου


Για το δυνάμωμα του κλάδου μας και της ενότητάς του
Η συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου μας εξακολουθεί να παραμένει μακριά από τις ανάγκες της πραγματικότητας μέσα στην οποία ζούμε και εργαζόμαστε. Ένα τεράστιο ποσοστό των εργαζόμενων συντακτών, όσων έχουν την τύχη να δουλεύουν σε αυτές τις συνθήκες, είτε δεν αναγνωρίζονται καν ως συντάκτες είτε είναι στην πράξη συνδικαλιστικά ακάλυπτοι. Ο μεγάλος χώρος του διαδικτύου, απ’ όπου ενημερώνονται σήμερα οι περισσότεροι πολίτες, παραμένει terra incognita για τα σωματεία μας. Να ανοίξουν τώρα οι Ενώσεις και η ΠΟΕΣΥ στους εργαζόμενους στο διαδίκτυο και τα νέα μέσα μαζικής ενημέρωσης! Κανένας αποκλεισμός σωματείου Τύπου και ΜΜΕ από την ΠΟΕΣΥ! Κατάργηση του αντιδημοκρατικού Διασωματειακού και προώθηση της πραγματικής ενότητας του κλάδου.
Η λύση στη συνδικαλιστική πολυδιάσπαση του κλάδου μας είναι η ίδρυση του ενιαίου Συνδικάτου Τύπου· ένα Συνδικάτο Τύπου που θα αγκαλιάσει όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Να προωθήσουμε δυναμικά την υπόθεση του ενιαίου Συνδικάτου Τύπου μέσα από μια μεγάλη συνέλευση όλου του κλάδου και τη συγκρότηση επιτροπών ανά σωματείο (άμεσα εκλεγμένων από συνελεύσεις), που θα επεξεργαστούν τα συγκεκριμένα βήματα προς αυτόν τον στόχο.
Για το σπάσιμο της ουσιαστικής απαγόρευσης συνδικαλισμού που επικρατεί στις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου μας, επείγει να οργανωθούν δυναμικές παραστάσεις από όλα τα σωματεία μαζί, ώστε να ενθαρρυνθούν οι συνάδελφοί μας και να τεθούν όλα τα προβλήματα επί τάπητος. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με στοχευμένες κινητοποιήσεις, σε επιχειρήσεις όπου κάνουν θραύση οι «γκρίζες» και «μαύρες» εργασιακές σχέσεις, γίνονται απολύσεις ή οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται.

Για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα
Το ασφαλιστικό πρόβλημα του κλάδου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεκομμένα από το συνολικό ασφαλιστικό τοπίο που έχουν διαμορφώσει τα μνημόνια και οι αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Οι αυταπάτες ότι εμείς, ως δημοσιογράφοι, θα μπορούσαμε να «εξαιρεθούμε» από αυτή τη λαίλαπα διαψεύσθηκαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο (κατάργηση αγγελιοσήμου κ.λπ.). Αυτό που προέχει είναι η πάλη μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας για την αποκατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης, για τα αυτονόητα δικαιώματά μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την αξιοπρεπή σύνταξη, την πρόνοια. 
Υπερασπιζόμαστε το ενιαίο ταμείο για όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ, με πλήρεις, σύγχρονες και αξιοπρεπείς παροχές, και απαιτούμε να παταχθεί το όργιο εισφοροδιαφυγής που γίνεται στον κλάδο μας και η πάγια τακτική των εργοδοτών να απασχολούν τους συντάκτες ως «υπαλλήλους γραφείου». Είμαστε υπέρ της διατήρησης ενός πόρου για το ταμείο μας, κάτι που όμως δεν μπορεί σε χρησιμοποιηθεί ως «πάτημα» για να μην πληρώνουν οι εργοδότες μας εισφορές.
Τέλος, είμαστε κάθετα ενάντιοι στη λογική των «επαγγελματικών ταμείων», όπως και στην εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης ως «τρίτου πυλώνα». Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των συναδέλφων για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά αυτό α) δεν μπορεί να τίθεται ως προαπαιτούμενο για τα κομμάτια του κλάδου που δεν είχαν καμιά σχέση με τον ΕΔΟΕΑΠ, β) δεν μπορεί να γίνει στη λογική ενός «επαγγελματικού ταμείου» και γ) δεν μπορεί να συντηρεί αυταπάτες ότι οι μεγαλοεκδότες θα συμβάλουν πραγματικά στη βιωσιμότητα ενός «νέου ΕΔΟΕΑΠ».

Για τα εργασιακά μας δικαιώματα
Σταθερό μέτωπο πάλης ενάντια στο εργασιακό Νταχάου που έφεραν τα μνημόνια, αλλά και η ασυδοσία των εργοδοτών μας, μεγάλων και μικρών. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί μνημονιακοί νόμοι, να αποκατασταθούν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, χωρίς όρους και περιορισμούς. Το δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά την αμοιβή τους είναι ιερό! Επαναφορά όλων των επιδομάτων και ωριμάνσεων.
Να απαγορευθεί η υποκατάσταση μισθωτής εργασίας από ΔΠΥ ή απόδειξη δαπάνης. Όχι στη φορολογική εξόντωση των «μπλοκάκηδων». Τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα σε αυτό το ζήτημα συντηρούν ουσιαστικά το καθεστώς εκβιασμού των συνάδελφων με ΔΠΥ από τους εργοδότες. Απαγόρευση της εκ περιτροπής εργασίας. Μέτρα κατά της «μαύρης εργασίας», να μπει τέλος στις συνθήκες υπερεκμετάλλευσης στις ιστοσελίδες, καμιά επιχείρηση Τύπου χωρίς συντάκτες που αμείβονται, ασφαλίζονται και υπογράφουν τη δουλειά τους ως συντάκτες.
Όλα τα παραπάνω ξέρουμε ότι πρέπει να τα παλέψουμε σήμερα κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά η ενότητα των εργαζομένων, η συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει καμιά σωτηρία μέσα από τον μνημονιακό ευρω-μονόδρομο και η ανάδειξη νέων, μαχητικών και αδιάφθορων ηγεσιών θα αλλάξουν αυτές τις συνθήκες!
Σε αυτή την ανάγκη της ενότητας όλων των εργαζομένων της χώρας, η ΠΟΕΣΥ προσφέρει τις χειρότερες υπηρεσίες με την απαράδεκτη τακτική των χωριστών απεργιών. Να απεργούμε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, και όχι χώρια!

Για την ανεργία και την κρίση του Τύπου
Δεν είναι μοιραίο να υπάρχει τόσο μεγάλη ανεργία στον κλάδο μας, ούτε είναι μοιραίο να μειώνεται συνεχώς η κυκλοφορία εφημερίδων και περιοδικών. Πίσω απ’ όλη αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει μόνο η οικονομική κρίση· υπάρχουν ακόμα οι πολιτικο-επιχειρηματικοί σχεδιασμοί συγκεκριμένων «συγκροτημάτων», τα μεταξύ τους «ντιλ», η μετατροπή εφημερίδων και τηλεοράσεων σε γραφεία Τύπου της τρόικας και των «δανειστών», που τις αποξένωσε τελείως από τον ελληνικό λαό.
Γι’ αυτό, χωρίς αυταπάτες για μαγικές λύσεις, εμείς οι Εργάτες Τύπου προτείνουμε τα εξής: α) Προσλήψεις ανέργων συναδέλφων μας σε δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ, διεύρυνση της δημόσιας ενημέρωσης. Η ενημέρωση-ψυχαγωγία είναι ζωτικός πόρος για μια κοινωνία. β) Να μπει φραγμός στη δυνατότητα των εκδοτών να ανοιγο-κλείνουν επιχειρήσεις και τίτλους αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους και φεσωμένα τα ταμεία μας. Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε και ως κίνητρο για όσους θέλουν να είναι πραγματικοί εκδότες εις βάρος εκείνων που μέσω του Τύπου εξυπηρετούν άλλα πολιτικο-επιχειρηματικά σχέδια. γ) Υπεράσπιση της ελευθερίας του δημοσιογράφου στην άσκηση του επαγγέλματός του, πρώτα και κύρια έναντι της εργοδοσίας, με νέο, σύγχρονο νομικό πλαίσιο, ως όρος για να ενισχυθεί, στο μέτρο του δυνατού, η αξιοπιστία του Τύπου.

Στις 16 και 17 Ιουνίου, ψηφίζουμε όλοι, δυναμώνουμε τη συνδικαλιστική μας εκπροσώπηση και δυναμώνουμε τις διεκδικητικές φωνές μέσα στα σωματεία μας!

ergatestypou@gmail.com        ergatestypou.blogspot.com      fb: Εργάτες Τύπου


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου