Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Αποτίμηση του 8ου Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ


To 8o Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ δεν επεφύλασσε καμία έκπληξη. Αντιθέτως, όλα κύλησαν ομαλά, καθιερωμένα και… εφησυχασμένα. Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε πως η ΠΟΕΣΥ είναι ένα δευτεροβάθμιο σωματείο βιτρίνας, χωρίς ουσιαστικό ρόλο στο συνδικαλισμό. Πρόκειται, απλώς, για ένα σημείο συνάντησης και ανταλλαγής ακαδημαϊκών απόψεων.
Τα πραγματικά θέματα που έχουν ανοιχτεί και απασχολούν τις ενώσεις στον Τύπο είναι τεράστια και δισεπίλυτα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί. Παρ’ όλα αυτά, το συνέδριο ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με ψηφίσματα τύπου «Εάν είμαστε εναντίον των fake news». Βεβαίως, υπήρξε και ψήφισμα που πέρασε κατά πλειοψηφία και αφορούσε την ενοποίηση ΕΣΠΗΤ και ΕΣΗΕΑ, αφού θεωρήθηκε πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του συνδικαλιστικού κινήματος και όχι μόνον. Για το Συνδικάτο Τύπου ελάχιστοι μίλησαν και γενικά το θέμα υποτιμήθηκε για άλλη μια φορά, πράγμα που σημαίνει πως στέλνουν το Συνδικάτο Τύπου στις καλένδες, επιμελώς και με μεθόδευση.

 Η γενική εικόνα του συνεδρίου ήταν η έκφαση της συντεχνίας, αφού όλοι είχαν στήσει πηγαδάκια, ειδικά την τελευταία μέρα, διαπραγματευόμενοι την εκλογή τους στο συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ. Γιατί μόνον αυτό ενδιαφέρει, τελικά! Μια καρέκλα στο Δ.Σ.
Τα προβλήματα του κλάδου υπάρχουν και διαιωνίζονται, αφημένα στο έλεος της κυβέρνησης και των εργοδοτών, οι οποιοι παίρνουν αποφάσεις ερήμην μας.
Οι Εργάτες Τύπου ίσως είναι η μοναδική παράταξη που μίλησε και αμφισβήτησε δημοσίως αλλά και στο εν λόγω συνέδριο το νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι μισθωτοί (όπως ακριβώς αναφέρεται) του Τύπου πηγαίνουν χωρίς δικαίωμα επιλογής στον ΕΔΟΕΑΠ, ένα ταμείο Ιδιωτικού Δικαίου. Ένα ταμείο θνησιγενές, όπως οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί και έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους. Με τον ίδιο νόμο αποκλείονται οι συνταξιούχοι και όσοι έχουν πάνω από 2 ΔΠΥ. Η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, βεβαίως, είναι ευχαριστημένη από την εξέλιξη της ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων, διότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται για λίγο καιρό η βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ. Για τους συνταξιούχους, όμως, της ΕΣΠΗΤ και τους άνεργους, τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται δύσκολα, αφού οι εισφορές όλων θα πηγαίνουν στο νέο ασφαλιστικό φορέα.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα που θα περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους και για ένα ισχυρό συνδικάτο Τύπου, που θα μπορεί να διεκδικήσει δυναμικά τα δικαιώματά μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου